Tampereen Lamminpään kaupunginosassa purettiin 15 kiinteistöä, joista valtaosa oli teollisuuskiinteistöjä. Hanke alkoi vuonna 2021 ja päättyy syksyllä 2022.
Hanke osallistuu Vuoden purkuhanke kilpailuun, jonka voittaja julkistetaan Purkupäivä2022-tapahtumassa 8.9.2022.
Lamminpään laaja purkuhanke valjastettiin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kehittämisalustaksi. Osa rakennuksista purettiin perinteisin menetelmin, kun taas osassa kehitettiin uusia tapoja helpottaa uudelleenkäyttöä.
Hankkeen tutkimus- ja kehitysosion tavoitteena oli uudelleenkäytön työtapojen kehittäminen, uudelleenkäyttöön soveltuvien tuotteiden irrottaminen laadukkaana rakenteesta, sekä rakennusosien löydettävyyden ja dokumentoinnin kehittäminen digitaalisen tietomallinnuksen avulla uudelleenkäytön suunnittelun tueksi.
Hanke toteutettiin usean osapuolen yhteistyönä. Mukana oli koko purkamisen kiertotalouden arvoketju: tilaajana toimi Pohjola Rakennus, purkajana Purkupiha, sekä innovaatiokumppaneina Tecnalia ja VTT. Lisäksi mukana oli Rakennusliike Tekson, joka tilasi ja jälleenrakensi uudelleenkäytettävät hallit. Hankkeessa kiertotalouden huomiointi tapahtui purku-urakoitsijan aloitteesta, tilaaja ei tehnyt erillisiä kiertotalousvaatimuksia.
Hankkeessa kehitettiin rakennusten ja rakennusosien digitaalisen materiaalipassin edellyttämiä työkaluja ja prosesseja. Tutkijat selvittivät, millaista tietoa rakennuselementeistä kannattaa tallentaa ja miten, jotta tiedosta on apua osien uudelleenkäytössä.
Hankkeessa tuotettiin myös lisätietoa uusien rakennusten suunnitteluun ja alkuperäisten rakennusosien jäljitettävyyteen. Käytännössä rakennusosien RFID-tagit linkitettiin datapankkiin ja laserskannattuun tietomalliin suoraan työmaalta pilvipalvelun avulla. Näin suunnittelijat saavat datapankin avulla käyttöönsä paljon tietoa, jota heillä ei aiemmin ole ollut.
Tiedon avulla voidaan purkaa uudelleenkäytön esteitä: monet arkkitehdit pelkäävät hyödyntää käytettyjä osia, koska ei ole tietoa siitä, missä kunnossa osat ovat ja missä niitä on käytetty. Digitaalinen materiaalipassi lisää uudelleenkäyttömahdollisuuksia selvästi.
Purkualan parhaat -sarja nostaa esiin alan kehittäjät, parhaat käytännöt ja menestystarinat. Sarja esittelee alaa eteenpäin vieviä purkuhankkeita. Kirjoitus on viisiosaisen sarjan neljäs osa.
Lisätietoja: markkinointi- ja kehitysjohtaja Kati Tuominen, kati.tuominen(at)purkupiha.fi