Purkualan parhaat: Tikkurilan vesitorni – esimerkki erittäin haastavasta purkukohteesta

Purkualan parhaat

Tikkurilan vanhan vesitornin purku on esimerkki erittäin haastavasta purkukohteesta. Purkutyön toteuttaa Fortum Waste Solutions Oy. 

Hanke osallistuu Vuoden purkuhanke kilpailuun, jonka voittaja julkistetaan Purkupäivä2022-tapahtumassa 8.9.2022

Tikkurilan vesitornin tukirakenne on erittäin massiivinen: se painaa yhteensä 655 tonnia. Suuren koon ja heikentyneen rakenteen vuoksi vesitornin purkujärjestys on vaatinut erityisen tarkkaa suunnittelua. Hankkeen vaativuutta lisää pieni tontti ja lähellä sijaitsevat asuinrakennukset.

Hankkeessa suurimmat nostettavat kappaleet painavat 60 tonnia. Koska purettavat osat nostetaan pitkän ulottuman päästä, vaaditaan hankkeeseen erittäin suuri, 600 tonnia painava nosturi.

Suuren koon myötä hanke tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia uusiokäyttöön. Kierrätettävää betonia arvioidaan tulevan noin 11 000 tonnia.

Haastavassa hankkeessa on panostettu suunnitteluun ja työturvallisuuteen

Massiivisen ja heikentyneen rakenteen vuoksi hankkeessa on panostettu suunnitteluun. Suunnittelussa on huomioitu muun muassa heikentyneen elementtirakenteen kestävyys purkutyön aikana, haitta-ainepurkutyöt, suuret nostot, alueen läheisyydessä toimiva koulu ja asutus, työnaikaiset liikennejärjestelyt, pölyn- ja melunhallinta sekä kiertotalous erityisesti tukitornin ja purkumateriaalin uudelleenkäytön muodossa.

Hankkeen riskejä arvioidaan säännöllisesti päivittäisissä aamupalavereissa ja aina työvaiheen muutoksen yhteydessä. Aliurakoitsijoita varten on oma turvallisuushavaintojärjestelmä. Ennen töiden aloitusta on tehty turvallisuus-, laatu-, projekti-, purku-, haitta-ainepurkutyö-, nostotyö-, alue-, riskienarviointi, pölynhallinta- ja ympäristösuunnitelmat, joita päivitetään työn edetessä. Lisäksi tehdään eri työvaiheista omat suunnitelmansa.

Työturvallisuus on työmaan ykkösprioriteetti, sillä työ sisältää useita korkean riskin työvaiheita, kuten korkealla työskentelyn ja nostot. Työmaalla pidetään joka aamu turvavartti, jossa käydään läpi eri työalueet ja mahdolliset vaaran paikat.

Erityishuomiota koululaisten tiedottamiseen 

Purkutyön keskeisen sijainnin sekä lähellä olevien asuntojen ja koulun vuoksi hankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota sidosryhmiin.

Läheisen koulun oppilaille on pidetty kaksi tiedotustilaisuutta muuttuneista liikennejärjestelyistä. Syksyllä koulujen alettua pidetään oppilaille lisää tiedotustilaisuuksia.

Työmaalla pyritään käyttämään mahdollisimman vähän meluavia työvaiheita, ja niiden käyttö
ajoitetaan mahdollisimman vähän häiriötä aiheuttavaksi. Pölyä hallitaan kastelun lisäksi myös tukirakenteen ympärille asennettavalla telinepeitteellä.

 

Purkualan parhaat -sarja nostaa esiin alan kehittäjät, parhaat käytännöt ja menestystarinat. Sarja esittelee alaa eteenpäin vieviä purkuhankkeita. Kirjoitus on viisiosaisen sarjan toinen osa.

 

Lisätietoja: Product Line Manager, Demolition Kari Kataja, Fortum Waste Solutions Oy, kari.kataja(at)fortum.com

FDA-logo-2022-800mm-lev-01

FDA - Suomen Purkuliikkeiden liitto ry
Finnish Demolition Association

Katso kaikki yhteystietomme »
In English »

FDA