Purkualan parhaat: Porin sataman bulk-laiturin purku onnistui pinnan alla keskellä merenkäyntiä

Dia1

Sparal Oy purki Porin Tahkoluodossa laiturirakenteita 12 metriä vedenpinnan alla keskellä ruuhkaista satamaa. 

Nesteen vanha bulk-laituri purettiin Tahkoluodossa satama-alueen ruoppaustöiden yhteydessä. Rahtilaivojen kasvanut koko vaati satama-altaan syvyyden kasvattamisen 12 metristä 15 metriin. Puretut rakenteet olivat osittain 1960-luvulta. Projektissa purettiin teräsbetonisten laiturirakenteiden lisäksi niiden päällä olleet metallirakenteet sekä erilaiset öljy- ja nesteputket.

Sparalin Porin-hanke osallistuu Vuoden purkuhanke -kilpailuun, jonka voittaja julistetaan Purkupäivä 2023 -tapahtumassa 7.9.2023.

Keskellä vilkasta satamaa ja merenkäyntiä poistettiin laiturirakenteet haitta-aineineen

Tahkoluoto on yksi suomen syvimmästä satamista. Hankkeessa purettiin laiturirakenteita yli 12 metrin syvyydestä keskellä hyvin ruuhkaista öljysatamaa. Teräsbetonirakenteiden 15 metrin korkeudesta 12 metriä oli vedenpinnan alapuolella. Työ suoritettiin aina, kun meriolosuhteet sallivat, olipa päivä tai yö, arki tai pyhä. Luoteistuuli pysäytti purkutyöt lähes aina sen nopeuden noustessa yli 8 metriin sekunnissa, mutta työ toteutettiin urakka-ajan puitteissa. Merenpinnan yläpuolella suoritettu purkutyö oli tavanomaista hieman haastavampaa, koska työ suoritettiin pääosin työlautalta, jossa työalue ja kantavuus olivat hyvin rajoittuneita. Öljyputkia sekä ”imuhyttysiä” purettaessa oli varmistettava, ettei bensiiniputkistoissa tapahdu räjähdystä eikä öljyä pääse valumaan mereen. Merenpinnan alapuolella tehty työ oli äärimmäisen vaativaa. Projektiin valmistettiin vedenalaiseen työskentelyyn soveltuva 20-metrinen puomisto ja hankittiin tarvittavat leikkurit ja kourakauhat. Koneen kokonaispaino oli noin 55 tonnia, ja tällä kannateltiin noin 2,5 tonnin painoisia työkaluja 16 metrin syvyydessä. Konetta ja työtä ohjattiin lauttaan kiinnitettyjen kauko-ohjattujen kaikuluotaimien sekä koneen ohjausjärjestelmään lisättyjen asentotunnistusten avulla. Työalue peilattiin myös kaikuluotausaluksella työn edetessä. Peilauksista, kaikuluotaimista ja koneenohjauksista huolimatta purkutyö osoittautui erittäin hankalaksi ilman suoraa näköyhteyttä ja koneen heilahdellessa arvaamattomasti.

Hanke vaati huolellista suunnittelua ja riskienhallintaa

Rakenteiden purkutöissä ei voitu käyttää räjähteitä, mikä rajoitti toimintavaihtoehtoja. Säiliöiden irrottamisen pohjasta, tyhjentämisen vedestä ja hinaamisen lähemmäksi kuivaa maata esti riski suuren ilmatilan nostovoiman aiheuttamasta hallitsemattomasta noususta, joka olisi voinut vahingoittaa uusia laiturirakenteita. Toinen riski oli säiliön kääntyminen kyljelleen ja täyttyminen uudelleen vedellä. Säiliöiden vedenpitävyys oli myös vuosien mittaan todennäköisesti kärsinyt, vaikka ne olikin aikanaan tuotu työmaalle kelluttamalla. Merialueella työskentely, erityisesti pakkasolosuhteissa, vaatii erityistä tarkkuuta työntekijöiltä. Työmaavarustuksessa otettiin huomioon mereen putoamisen riski sekä sen estäminen. Merenkäynnin vuoksi työntekijät voivat useasti pahoin, mitä torjuttiin työvuorojärjestelyillä ja pahoinvointilääkkeillä. Säännöllisissä kokouksissa tilaajan kanssa seurattiin projektin etenemistä.

Lisätietoja: Jonathan Bjon, Raskaspurku, Työpäällikkö, 040 6164 041, jonathan.bjon@sparal.fi

Purkualan parhaat -sarja nostaa esiin alan kehittäjät, parhaat käytännöt ja menestystarinat.

 

FDA-logo-2022-800mm-lev-01

FDA - Suomen Purkuliikkeiden liitto ry
Finnish Demolition Association

Katso kaikki yhteystietomme »
In English »